Regelmatig vragen mensen me wat de grootste verschillen zijn tussen Nederland en Portugal. Natuurlijk zijn er verschillen die nauwelijks opvallen, maar er zijn ook dingen die zeer duidelijk zijn. In deze rubriek probeer ik de leukste, grappigste en misschien wel meest irritante verschillen op een rijtje te zetten.

Dit keer de televisie. Thuis of in een restaurant. Maar eigenlijk vooral het laatstgenoemde. Wie in Portugal namelijk een restaurant of een eetgelegenheid binnenwandelt zal over het algemeen een televisie aantreffen. Ja, de Portugezen kijken tijdens het middag- of avondeten namelijk maar wat graag televisie.

Televisie

Dat doen ze dus ook in restaurants. In (bijna) elk restaurant staat standaard een televisie. Sommige restaurants hebben er zelfs twee: eentje met bijvoorbeeld het journaal, de ander met een voetbalwedstrijd of een (slechte) soapserie.

Vaak staat het geluid uit of redelijk zacht, maar in sommige gevallen kun je tijdens je diner luid en duidelijk meegenieten van een voetbalwedstrijd of het journaal.

In Nederland zijn er maar weinig restaurants waar ze een televisie hebben die aanstaat. Bij de luxe en nette restaurants zul je ze sowieso niet aantreffen. Het kan nog wel eens voorkomen dat je ze in een kleiner eettentje of een snackbar wel ziet. Maar in de Nederlandse restaurants draait alles over het algemeen puur om eten of lekker socializen. Televisie kijken doen we eerder in een cafe of een pub.

Wel kennen we in Nederland het fenomeen ‘met het bord op schoot’, waarbij we letterlijk met ons bord op schoot eten en televisie kijken. De Portugezen doen dat ietwat anders. In de meeste keukens of huiskamers staat (hoe kan het ook anders) een televisie. Eten gebeurt dus gewoon aan tafel, maar wel met de televisie aan.

Gezellig of toch ook een beetje gek?

Ik vind het eigenlijk wel leuk: op de een of andere manier is het wel gezellig. Natuurlijk moet het niet zo zijn dat de televisie ervoor zorgt dat je geen normaal gesprek meer voert, maar dat is over het algemeen niet het geval. Het zorgt juist meer voor wat gezelligheid op de achtergrond.

Toch heeft het ook weer een nadeel. Het komt immers wel eens voor dat je tijdens een gezellig etentje ineens wordt geconfronteerd met alle ellende in de wereld. Tja, het journaal kijken is zeer interessant, maar als je tijdens een lekkere maaltijd ineens een grote ramp ziet gebeuren dan ben je minder blij. Geloof mij maar.

Aan de andere kant: een voetbalwedstrijd kan daarentegen juist voor wat meer sfeer in een restaurant zorgen. Iedereen hoopt immers dat zijn of haar club of land wint. En weet je? In sommige restaurants zetten ze gerust een bepaald programma of een voetbalwedstrijd aan. Dat gebeurde een paar jaar geleden toen ik Ajax graag wilde zien. Geen enkel probleem. Da’s mooi meegenomen, toch? Wat dat betreft is het fenomeen ‘restaurants met televisies’ zo gek nog niet.

Lees ook:

#1: De snelle of de uitgebreide lunch
#2: Op de fiets of te voet
#3: De Amsterdamse stadstram of tram 28
#4: Afspraak is afspraak!
#5: ‘Even’ naar de supermarkt
#6: Regen, regen en nog eens regen
#7: Ben ik dan echt zo lang? Nee toch?
#8: De temperatuur: is het warm of koud?
#9: Feestje? Uhm, wacht nog even!
#10: Om zes uur dineren? Dacht het niet!
#11 Feestdagen? Ik raak de kluts kwijt!
#13 De begroeting.. soms best wel awkward!