Verhuizen naar Portugal: veel vrienden en bekenden wisten dat ik dat ooit wel een keer zou doen. Ze hadden allemaal gelijk. Op 27 maart 2016 pakte ik (bepakt en bezakt) een enkele reis naar Lissabon. Wat die verhuizing met me heeft gedaan? Veel, heel veel.

Het land en de taal kende ik al. Bovendien kende ik ook al aardig wat mensen in Portugal. Ik was dus niet helemaal alleen. Toch was het een grote stap. Een nieuw begin. Eenzaam heb ik me nooit gevoeld. Heimwee had ik ook niet. Nee, verhuizen naar Portugal heeft me juist alleen maar sterker gemaakt.

Maar waarom dan? Dat wil graag uitleggen. Eerder schreef ik hierover al een algemener verhaal over voor Glow Magazine. Nu wil ik het allemaal wat persoonlijker maken. Want wat heb ik tot nu toe eigenlijk geleerd van mijn verhuizing naar het buitenland?

Je ergens anders thuis voelen

Misschien wel de belangrijkste van allemaal. Ik heb geleerd om me ergens anders thuis te voelen. Daarnaast leerde ik ook om alleen te zijn. Want dat is in eerste instantie wel het geval als je naar een ander land vertrekt. Mijn voordeel was echter wel dat ik het land en de taal al kende, de weg wist en ook diverse vrienden en vriendinnen heb in Portugal. Maar toch: in een ander land moet je wennen.

Geen comfortzone, maar out-of-the-box denken en doen. Alles is nieuw en anders en dat zul je de eerste paar weken of maanden ook wel merken. Om eerlijk te zijn voelde ik me al gauw thuis in Portugal. In de eerste maand besloot ik al dat ik zelfs langer dan een jaar wilde blijven. En nee, dat zijn geen grappen.

Ervaringen worden belangrijker

Een dure auto of een breedbeeldtelevisie heb je niet zomaar in je nieuwe woonplaats. Niet dat ik een materialistisch persoon ben, maar toch. Door wonen in het buitenland worden ervaringen en herinneringen veel belangrijker. Dat merk ik nog elke dag.

Uit eten met nieuwe vrienden of een bezoekje aan een nieuwe stad: het wordt allemaal zoveel meer waard. Reizen helpt je beseffen wat écht belangrijk is. En dat zijn vaak de dingen die je meemaakt of ontdekkingen die je doet. 

In Nederland voelde ik regelmatig een druk om altijd maar te werken of om nieuwe dingen te ontdekken. In Portugal voel ik die druk niet meer. Nieuwe dingen ontdekken of ervaren doe ik immers automatisch. Veel dingen zijn nog nieuw.

Daarnaast heb ik, buiten mijn sport en werk, vaak een ‘lege’ agenda. Daardoor ben ik veel spontaner geworden. Waar ik in Nederland altijd een bomvolle agenda had (en alles al wekenlang vooruit plande), ben ik in Portugal veel losser. Als vrienden vragen of ik zin heb om mee te gaan naar het strand, de bioscoop of een lunch dan zeg ik (bijna) altijd ‘ja’. Natuurlijk gaat mijn werk nog wel voor, maar ik moet zeggen dat ik hier veel spontaner en makkelijker met dingen omga.

Ik pas me sneller aan en leef daardoor meer in het moment. Niet alles is gepland. Ik ga meer van de hak op de tak. En stiekem bevalt dat me prima.

verhuizen naar Portugal

Leren wie je echte vrienden zijn

Door die ‘andere’ agenda heb ik ook ontdekt op wie ik kan bouwen. Met wie ik een hechte band heb en met wie niet. Toen ik Nederland verliet kreeg ik veel reacties van vrienden en bekenden op mijn besluit. Om eerlijk te zijn heb ik nu misschien met 25 tot 50 procent van die mensen nog steeds contact. Uit het oog, uit het hart is wat dat betreft misschien wel echt waar.

Door een verhuizing ontdek je wie je echte vrienden zijn. Mensen die, ondanks de afstand, in ‘touch’ willen blijven. Overigens is dit geen kritiek op de mensen die dat niet hebben gedaan, begrijp me absoluut niet verkeerd.

Bovendien heb ik ook ontzettend veel nieuwe vrienden gemaakt. De meeste komen, hoe kan het ook anders, uit de sportwereld. Door mijn dagelijkse CrossFit trainingen heb ik ontzettend veel nieuwe mensen ontmoet. Vrienden op wie ik kan terugvallen, met wie ik kan praten over de trainingen, over sport… maar eigenlijk over alles.

Daarnaast heb ik ook veel andere mensen ontmoet. Vrienden die niet uit de sportwereld komen, maar met wie ik wel goed kan praten over andere dingen. Of die me simpelweg helpen om mijn Portugees te verbeteren.

verhuizen naar Portugal

Mijn zelfvertrouwen kreeg een boost

Mijn zelfvertrouwen heeft door mijn verhuizing een absolute boost gekregen. Omdat je je niet meer in je comfortzone bevindt leer je om eens te meer op jezelf te vertrouwen. Ik doe nu bovendien dingen die ik in mijn eigen land waarschijnlijk nooit gedaan zou hebben. Sneller durf ik bijvoorbeeld op mensen af te stappen om hulp te vragen (want ja, hoe moet ik anders iets voor elkaar krijgen?).

In Portugal voel ik me echt gewaardeerd. Misschien heeft dat ook wel te maken met het cultuurverschil. In Nederland draait alles om goed-beter-best. Hier zijn de mensen wat meer ‘down-to-earth’. Iedereen is vriendelijk en heeft waardering voor elkaar. Dat merk ik niet alleen in het dagelijks leven, maar zeker ook tijdens mijn CrossFit trainingen. Alle sporters (en coaches) willen elkaar helpen om beter te worden.

Daardoor heb ik echt het gevoel dat ik er niet alleen voor sta hier in Portugal. Samen staan we sterk. En dat voelt ook echt zo.

En bovendien: ik probeer steeds meer naar ‘de voorgrond’ te treden. Wat dat betreft heb ik het vooral over mijn werk. Ik probeer mezelf steeds meer te promoten. Iets wat ik in Nederland misschien niet genoeg deed. Bovendien heb ik een unique selling point: ik woon in Portugal en kan dat ook voor mijn werk gebruiken.

verhuizen naar Portugal

Talenknobbel

Wonen in Portugal is natuurlijk ook van invloed geweest op mijn talenknobbel. En dat heeft indirect ook invloed gehad op mijn werk. Ik beheers de Portugese taal immers. En daarnaast spreek ik nog drie andere talen: Nederlands, Engels en Duits. Die talen gebruik ik ook regelmatig.

Soms best lastig, maar over het algemeen een groot voordeel. Af en toe heeft mijn hoofd het zwaar te verduren met al die talen, maar dat is ook wel grappig. Mijn talenknobbel werkt overuren.

Beslissingen worden makkelijker

Geen comfortzone meer en geen ‘bekenden’ meer om je heen. Dat zorgt er vaak voor dat beslissingen makkelijker worden. Ik merk dat ik makkelijker ‘nee’ zeg tegen dingen die ik echt niet wil. In Nederland zei ik vaak ‘ja’ omdat ik anderen niet wilde teleurstellen. Nu voel ik geen druk of invloed van bekenden, maar durf ik (op de een of andere manier) meer mezelf te zijn. Wat dat betreft is die verhuizing alleen maar goed geweest.

Leren over jezelf

Je zult misschien denken: hoe kun je in een ander land nu ineens meer jezelf zijn? Ja, goede vraag. Het antwoord daarop blijf ik denk ik ook schuldig. Wel kan ik vertellen dat wonen in een ander land ervoor zorgt dat je meer gaat nadenken. Over jezelf, je doelen en over wat je wilt.

Meer dan ooit heb ik doelen voor ogen en dingen die ik nog graag zou willen doen. En ik ben goed op weg om die doelen te bereiken. Ik heb meer geleerd over mezelf en ben mezelf meer gaan waarderen. In Nederland schoof ik mezelf altijd naar de achtergrond. Ik deed veel voor anderen (vooral als het om werk ging), nu probeer ik mijn eigen doelen te bereiken.

Waardering voor je land

Last but not least: ik heb meer waardering voor mijn eigen land (Nederland) gekregen. De verschillen, (im)perfecties en dingen die ik mis uit Nederland herkende ik natuurlijk gauw. Soms verlang ik ineens naar een zak drop of een stroopwafel. Toch is het maar goed dat ik die niet altijd voor handen heb.

Ook heb ik meer waardering gekregen voor de schoonheid van mijn eigen land. Als je er lang niet bent geweest lijkt het immers allemaal veel mooier. Dat merkte ik onlangs vooral in Amsterdam!

3,2,1 GO!

Als je twijfelt over een (tijdelijke) verhuizing naar het buitenland dan kan ik je alleen maar aanraden om het gewoon te DOEN! Mocht het niet bevallen dan kun je altijd terug. Niet geschoten is altijd mis, toch?

Mij heeft het in ieder geval veel gebracht. En om eerlijk te zijn wil ik hier nog wel een tijdje blijven.

verhuizen naar Portugal