Ideeën en ingevingen. Het lijkt soms wel een soort van komen en gaan. De ene keer ben ik inspiratieloos of kan ik nauwelijks tot een lead of een kop voor een verhaal komen. De andere keer schrijf ik zo acht verhalen achter elkaar. En weet je? De beste ingevingen heb ik altijd op de meest gekke momenten.

Vooral op de momenten dat ik niet aan werk zou moeten denken. Bijvoorbeeld als ik in bed lig. Dan zou ik moeten gaan slapen en rusten. Maar juist op zo’n moment krijg ik vaak een geniale ingeving voor een lead of alinea voor een verhaal. Dan pak ik mijn telefoon erbij en zet ik het in mijn notities, om er de volgende dag weer naar te kijken.

Ideeën

Hetzelfde gebeurt vaak onder de douche. Heb ik ineens een idee. Dan is het lastiger om ‘even’ mijn mobiel te pakken. Maar die pak ik dan vrij gauw als ik klaar ben met douchen. Soms gebeurt het ook als ik op straat loop of in de auto zit. Dan spreek ik het in als voice-memo.

Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? En hebben meer mensen hier last van? Natuurlijk heeft het ook wel weer wat. Maar aan de andere kant is het wellicht ook een teken dat ik mijn werk nooit echt loslaat.

Toen ik dit eens opzocht via Google kwam ik diverse verhalen tegen over het krijgen van ideeën onder de douche. Schijnbaar ben ik niet de enige die er ‘last’ van heeft.

Nee, uit dit artikel van NU.nl (uit 2014) blijkt dat driekwart van de mensen onder de douche de beste ideeën krijgt. Veertien procent van de mensen stapt zelfs speciaal onder de douche om geïnspireerd te raken.

Dat bleek uit een onderzoek van een sanitairfabrikant in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, China, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Brazilië. In elk land werden vijfhonderd mensen ondervraagd.

Rust

Onder de douche komen we schijnbaar zo tot ‘rust’ dat we tot nieuwe ideeen komen. Hetzelfde zal dan – denk ik – gelden voor de momenten waarop we uitrusten in bed of even lekker doelloos ronddwalen door de stad.

Eigenlijk is het best wel fijn.  Soms ben ik niet eens specifiek op zoek naar een bepaald idee. Nee, het komt regelmatig ineens in me op wanneer ik even aan het douchen, wandelen of uitrusten ben. Best een voordeel, toch?

Wanneer krijgen jullie de beste ingevingen? Is dat ook onder de douche, op straat of in bed? Of gebeurt het bij jullie juist op een compleet ander moment?

Lees meer:

De voor- en nadelen als freelancer in Lissabon

Wat mij als freelancer in Lissabon zoal bezighoudt