Vrouwen in de sportjournalistiek. Er zijn er niet veel van. Maar de vrouwen die in de sportjournalistiek werken vallen wel op. In de rubriek ‘vrouwen langs de lijn’ ga ik met mijn vrouwelijke collega’s in gesprek over hun werk in de wereld van de sportjournalistiek. Dit keer sprak ik met NOS Sport presentatrice Rivkah op het Veld.

Al ruim negen jaar werkt Op het Veld inmiddels bij NOS Sport. “Eigenlijk begon het allemaal met een bijbaantje. Op mijn zeventiende deed ik de autocue. Later werd ik redactie-assistente,” vertelt ze.

Door haar werk als redactie-assistente maakte ze alles van dichtbij mee. “Ik zat immers in de regiekamer en voelde daardoor de spanning rondom de uitzendingen. Daar werd ik verliefd op. Het was echt kicken.”

Op het Veld is altijd al sportgek geweest. “Vroeger wilde ik absoluut niet op vakantie tijdens de Olympische Spelen. En als we tijdens de Tour de France op vakantie waren dan volgde ik alles in een bar ter plaatse. Tussen de oude mannetjes.” 

Presentatrice worden bij NOS Sport was overigens nooit haar belangrijkste doel. “Dat kwam pas later. Toen ik een tussenjaar van school had ging ik aan de slag bij NOS Headlines. Destijds stond ik, op mijn negentiende, voor het eerst voor de camera. Pas toen werd het echt een doel van me.”

Doel bereikt

Dat doel werd al snel gerealiseerd. “Ik zat immers door mijn bijbaantje al bij NOS Sport en maakte de ene promotie na de andere. Eigenlijk ging het in een omgekeerde volgorde.”

In 2014 begon ze diverse uitzendingen te presenteren. “Ik heb nu mijn droombaan al. Daardoor ben ik heel relaxed wat de toekomst betreft. Er zijn heus nog wel dingen die ik nog wil bereiken, maar niets moet.”

Rivkah op het Veld

Foto: Stefan Heijendael

Bij NOS Sport is ze samen met Dione de Graaff de enige presentatrice. “De sportjournalistiek is nou eenmaal een mannenwereld. Ik weet niet beter. Maar stiekem zou het wel lekker zijn als er meer vrouwen gaan presenteren. Gelukkig ben ik samen met Dione. Als vrouw kom je immers toch andere dingen tegen.”

Daarmee doelt de presentatrice op het feit dat er nog altijd ‘anders’ naar vrouwen in de sport wordt gekeken. “Er komen regelmatig kijkersreacties over mijn uiterlijk, kleding of kapsel. Het is fijn als je daar met een andere vrouw over kunt praten.”

Twee kanten

Volgens Op het Veld loopt Nederland wat dat betreft nog achter ten opzichte van andere landen. “In Engeland en Italië zie je al veel meer vrouwen in de sportjournalistiek rondlopen. Wij kunnen daar nog stappen in zetten.”

Toch weet de NOS-presentatrice ook dat het van twee kanten moet komen. “Het is jammer dat veel vrouwen zich laten tegenhouden door de zogenaamde mannenwereld. Als vrouw moeten we harder werken in de sportwereld, maar daar zal wel een reden voor zijn. Het is zonde als dat je tegenhoudt.’

Meer vrouwen in de sport kan bovendien zorgen voor meer ‘voorbeelden’. “Als je iemand anders hetgeen ziet doen wat jij graag wilt, dan zul je er eerder voor gaan.”

Of Op het Veld zelf een voorbeeld is voor andere vrouwen? “Dat zou ik niet zo willen zeggen. Ik vind het vooral belangrijk dat ik dit werk doe. Ik vind het belangrijk dat er vrouwen zijn die dit doen. Zonder mezelf schouderklopjes te geven hoop ik gewoon dat ik een beetje kan bijdragen aan de wereld van de sportjournalistiek.”

Lees ook de eerdere artikelen in de rubriek ‘vrouwen langs de lijn’:

#1: Astrid Karsten 

De foto’s bij dit verhaal zijn gemaakt door Stefan Heijendael.