Óbidos. Een pittoresk middeleeuws stadje dat je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan Portugal. De keren dat ik in Óbidos ben geweest zijn inmiddels ontelbaar, maar het kleine stadje verveelt simpelweg nooit.

Omdat mijn ouders en ik de afgelopen jaren in Caldas da Rainha verbleven tijdens de zomervakanties waren we binnen no-time in Óbidos. Vanaf Caldas da Rainha is het namelijk maar een kwartiertje rijden naar het stadje op de berg. 

Óbidos

Ook vanaf Lissabon is er een goede verbinding. Vanaf het busstation van Campo Grande kan je namelijk met de ‘snelbus’. De bus heeft Caldas da Rainha als eindbestemming, maar stopt de laatste jaren ook in Óbidos. Binnen ongeveer 50 minuten ben je op de plaats van bestemming. Ideaal voor toeristen die graag een dagje naar Óbidos gaan.

Nu zul je je waarschijnlijk afvragen waarom ik er eigenlijk zo graag kom. Dat is simpel. Het is er klein, gezellig en bovendien heb je vanaf de stadsmuren een prachtig uitzicht. 

De smalle straatjes, de kleine witte huisjes, de kleine winkeltjes en bovendien de bloemen: er is genoeg te zien in het o-zo-kleine Óbidos. 

Obidos

Porta da Vila

De kleine stad betreed je via de belangrijkste toegangspoort, de Porta da Vila. Vanaf daar heb je bovendien de mogelijkheid om de stadsmuur op te lopen. Dat is echter pas het begin, want je staat daar ‘slechts’ aan de laagste kant van de stad. Wel heb je al een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. 

Als je eenmaal op de stadsmuur bent is er genoeg te zien. Wel moet je af en toe even oppassen waar je loopt, want niet overal zijn relingen of is er een goede ondergrond. Ik raad je daarom aan om op goede schoenen richting Óbidos af te reizen. 

Obidos

Castelo do Óbidos

Na een wandeling over de stadsmuren is er eigenlijk geen andere optie meer: je daalt af richting het eigenlijke kasteel van de stad. Een goed bewaard kasteel uit de twaalfde eeuw. Het is even een klim, maar het kasteel is zeker een must-see. Bovendien kun je er prachtige foto’s maken. 

Het kasteel is omringd door een doolhof aan kleine straatjes met schattige huisjes en mooie bloemen. Eigenlijk kun je er uren ronddwalen zonder je te vervelen. In elk klein straatje is wel iets moois te zien of kun je een prachtige foto maken. 

In de maand juli is het kasteel bovendien de belangrijkste plaats voor het zogenaamde Mercado Medieval festival. 

Obidos

Mercado Medieval

Mercado Medieval duurt twee weken en is een Middeleeuws festival met live muziek, lekker eten, steekspelen en gezelligheid. Het festival wordt bezocht door toeristen, maar zeker ook de Portugezen zelf. Van vriendengroepen tot families: iedereen gaat naar het festival. 

Wie in Middeleeuwse kleding naar het festival komt mag voor de helft van de prijs naar binnen. Ter plekke een kostuum huren is ook mogelijk. Eerlijk is eerlijk: bijna iedereen loopt wel in Middeleeuwse kleding rond. Van jong tot oud! 

Obidos

Ginja de Óbidos

Tijdens een bezoek aan Mercado Medieval, maar eigenlijk tijdens een bezoek aan de stad in het algemeen, is het proberen van de bekende ‘ginja’ een absolute must. De kersenlikeur, geschonken in een klein kopje van chocolade, komt oorspronkelijk namelijk uit Óbidos. 

Als je op zoek bent naar een leuk souvenir dan is een fles ginja nooit mis. In de diverse kleine winkeltjes in de stad zijn echter nog veel meer leuke, typisch Portugese, souvenirs te vinden.

Drukte

Vooral in de zomerperiode is het erg druk in de kleine stad. Mocht het uitkomen, dan raad ik je aan om in het voor- of najaar een bezoek te brengen aan Óbidos. Zo ontwijk je niet alleen de meeste drukte, maar is het bovendien ook niet al te warm tijdens je bezoek aan bijvoorbeeld het kasteel.

Lees ook:

Gelateria Puzzle – Caldas da Rainha

Parque D. Carlos 1 – Caldas da Rainha 

Óbidos