Regelmatig vragen mensen me wat de grootste verschillen zijn tussen Nederland en Portugal. Natuurlijk zijn er verschillen die nauwelijks opvallen, maar er zijn ook dingen die zeer duidelijk zijn. In deze rubriek probeer ik de leukste, grappigste en misschien wel meest irritante verschillen op een rijtje te zetten.

Het eerste verschil waar ik het graag over wil hebben is de lunch. Toen ik naar Lissabon verhuisde en bij een Portugees bedrijf ging werken viel er meteen iets op in mijn contract. Ik mocht een uur tot anderhalf uur uittrekken voor mijn lunch pauze. Toen ik het contract tekende vroeg ik of dat geen foutje was. “Nee hoor, wij lunchen graag uitgebreid,” zei Julie van de HR-afdeling.

Broodje kaas

Dat Portugezen graag de tijd nemen om te eten wist ik wel door mijn vakanties. Maar om nou anderhalf uur te gaan zitten eten was wat mij betreft een beetje teveel van het goede.

Bovendien was ik de korte, snelle lunch in Nederland gewend. Soms nam ik hooguit tien minuten de tijd om mijn broodje (pinda)kaas weg te werken. Daarom moest ik ook zo lachen om dit artikel op DutchReview, waarin inderdaad wordt gesuggereerd dat een lunchbreak van een half uur veel te lang is in Nederland.

Tijdens mijn tijd bij het Portugese bedrijf had ik moeite om me aan de lunchpauzes te houden. Het liefst at ik snel een broodje en werkte ik weer verder. Kon ik bovendien eerder naar huis om van de zon te genieten.

Maar helaas, die vlieger ging niet op. “Lisa, neem alsjeblieft de tijd voor de lunch. Daar is de pauze voor bedoeld,” zeiden ze op kantoor. Whatever, dacht ik. Dat zouden ze in Nederland nooit zeggen! Als je daar langer dan dertig minuten uittrekt voor je broodje kaas verklaren ze je bijna voor gek.

En stiekem verklaar ik de Portugezen ook voor gek. Ik gebruik mijn tijd liever om te werken of om iets leuks te doen. Niet om verplicht te tafelen. Uitgebreid eten is wat mij betreft bedoeld voor de avonduren.

Er verschijnt altijd geen grijns op mijn gezicht als ik Portugese jongeren rond de middagpauze ‘vamos comer’ hoor roepen. Laten we gaan eten, zeggen ze dan. Ja, die lunch is echt wel een dingetje hier.

Warm eten

In Portugal eten ze geen brood tussen de middag. Nou ja, ze eten wel brood, maar dan als voorafje bij de lunch. Hier zijn ze meer van de stevige maaltijden. Twee op een dag. Daarmee bedoel ik: twee keer warm eten. En daar is natuurlijk tijd voor nodig. Een uitgebreide maaltijd staat immers niet zomaar op tafel.

Ik begin mijn dag veelal met een goed ontbijt, maar de Portugezen nemen liever een kopje espresso en een zoete cake. Bunkeren doen ze immers tussen de middag en ‘s avonds wel.

Hoewel ik nu al een tijd in Lissabon woon houd ik me nog niet geheel aan het Portugese eetritme. Af en toe eet ik wel twee keer warm per dag, maar tussen de middag een salade eten vind ik ook een prima plan. En bovendien ben ik nog steeds geen anderhalf uur tijd kwijt tijdens de lunchpauze.

Wel probeer ik tegenwoordig tijdens de lunchpauze niet gewoon door te werken, maar ik probeer iets compleet anders te doen. Een (korte) film of vlogs op Youtube kijken bijvoorbeeld. Nu ik weer eigen baas ben kan ik er bovendien helemaal zelf voor kiezen. Een korte of een lange lunch. Ik deel toch mijn eigen tijd in.

Follow my blog with Bloglovin