Een toerist in eigen stad. Dat ben ik regelmatig als ik vrienden of vriendinnen uit Nederland over de vloer heb. Met veel plezier geef ik ze een rondleiding door mijn stad: Lissabon. Het zijn vaak lange wandelingen. Maar wel wandelingen vol trots. Want Lissabon verveelt simpelweg nooit. Het is een prachtige stad en ik krijg tijdens zo’n rondleiding dan ook vaak een gevoel van trots.

Gisteren was weer zo’n middag. Ik was actief als tourguide voor de Zakenmeisjes getaway in Lissabon. Naomi Vlietman, de oprichtster van Zakenmeisjes, had me een tijdje geleden al eens gevraagd of ik haar met het een en ander kon helpen tijdens de zogenaamde getaway. Van het een kwam het ander en zo was ik gisteren dus weer even een toerist in eigen stad.

Ik noem het bewust ‘toerist’, want de toeristische attracties of locaties van Lissabon bezoek ik nou eenmaal niet elke dag. Dat laat ik aan de toeristen over. Maar soms is het goed om even afstand te nemen van ‘vastigheden’. Dat doe ik vaak als ‘tourguide’. Dan bezoek ik namelijk juist wel de toeristische plekken in de stad.

Samen met een enthousiaste groep meiden maakte ik gisteren een lange wandeling door Lissabon. Ik zeg bewust een lange wandeling, want uiteindelijk hebben we ruim twintig kilometer gelopen. Alle verschillende delen van Lissabon kwamen aan bod. Natuurlijk met de nodige stops om het een en ander uit te leggen of om foto’s te maken.

Toerist in eigen stad

Om eerlijk te zijn heb ik inmiddels wel een soort van ‘vaste’ wandelroute om bezoekers zoveel mogelijk van de stad te kunnen laten zien. Je zou denken dat dat op een gegeven moment wat saai wordt. Integendeel: ik heb het nog geen enkele keer als ‘saai’ of vervelend ervaren.

Nee, ik vind het daarentegen alleen maar leuk. Ik kan immers wel aan iedereen verkopen dat ik in Lissabon woon en dat ik er het liefst niet meer weg wil, maar daar hebben mensen niets aan. Ze geloven het natuurlijk pas echt wanneer ze de stad zien.

Ik loop tijdens zo’n rondleiding vaak zo trots als een pauw door de stad en ik hoop natuurlijk dat anderen dat ook zien. Pas dan zullen ze immers begrijpen waarom ik hier zo graag woon.

Rondleiding?

Wat dat betreft geef ik maar wat graag tips over de hotspots of de leukste restaurants in Lissabon. Daarvoor kun je me uiteraard altijd eens een mailtje sturen.

Mocht je juist graag een rondleiding willen krijgen in het Nederlands (zonder tuk-tuk of een hop on-hop off bus) dan kun je uiteraard ook altijd eens contact opnemen via info@bomdialisa.nl. Ik sta altijd open voor dat soort verzoeken. Stiekem vind ik het namelijk gewoon ontzettend tof om ‘mijn’ stad aan anderen te laten zien!

Lees ook: 

Waarom verhuizen naar Portugal me zoveel sterker maakte 

Vijf dingen die mij gelukkig maken in Lissabon

Wat mij als freelancer in Lissabon zoal bezighoudt