De afgelopen periode was ik veel op reis. Zo ging ik in een tijdsbestek van twee maanden naar Nederland, Italië, Hongarije en Roemenië. Het was allemaal echt superleuk, maar op een gegeven moment was ik het ook een beetje zat. Ik wilde gewoon weer even thuis in Lissabon zijn. Een tijdje op dezelfde plek.

Dat gevoel bracht me overigens ook meteen op het onderwerp van deze blogpost. Want wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van veel op reis zijn? Veel mensen zien vaak alleen maar de voordelen van veel reizen (‘jij hebt altijd vakantie’), maar er zijn ook echt wel wat nadelen.

Op reis

Door mijn werk in de sportjournalistiek ben ik veel onderweg. Niet alleen in Nederland of in Portugal, maar ook daarbuiten. Dat vele reizen is leuk, maar soms is het ook wel eens te veel. Anyway, het lijkt me belangrijk om eens te beginnen met de voordelen van veel op reis zijn.

Je ziet veel van de wereld
Dat is iets wat zeker waar is en misschien wel met stip op nummer een staat. Ik heb de afgelopen jaren al ontzettend veel verschillende landen en steden bezocht die ik anders misschien nooit (of pas veel later) zou hebben gezien. Door veel te reizen zie je niet alleen veel van de wereld maar ontdek je ook nieuwe culturen en landen. Enne vergeet bovendien niet dat ik uiteindelijk in Portugal ben beland omdat mijn ouders me daar zo vaak mee naar toe namen!

Alles is een beetje losser

Vrijheid
Reizen geeft je een bepaald gevoel van vrijheid. Niets moet, alles mag is de slogan tijdens vakanties toch? Die vrijheid geeft me vaak tijd om na te denken en daardoor kom ik soms weer op nieuwe ideeën.

Omdat ik veel reis voor mijn werk is dat ‘losbollige’ overigens niet altijd van toepassing. Ik moet me vaak alsnog wel aan deadlines houden. Maar dat is helemaal niet erg. In ruil daarvoor zie ik immers een ander land en ontdek ik een nieuwe cultuur.

Je zit niet altijd binnen
Door veel te reizen (in binnen- en buitenland) zie je nog iets anders dan de muren van je kantoor of je huiskamer.

Nieuwe contacten en vrienden
Tijdens je reizen ontmoet je nieuwe vrienden of collega’s. Hoe leuk is het als je die uiteindelijk ook eens kunt rondleiden in jouw eigen stad? Of als je gewoon contact met ze houdt?

De nadelen

Uit je koffer leven
De afgelopen periode vond ik dit misschien wel het grootste nadeel van mijn ‘reisgedrag’. Omdat ik in korte tijd vier landen bezocht leefde ik eigenlijk uit mijn koffer.

Jetlag
Als je ver weg gaat, dan kan de lange reis uiteindelijk ook voor een jetlag zorgen. Normaal gesproken ben ik erg goed met jetlags. Beter gezegd: ik heb er (even aftikken) vrijwel nooit last van. Toch vind ik lange vliegreizen (zoals bijvoorbeeld naar China of Japan) altijd maar saai.

Het is zo anders..

Altijd ergens anders
Ik reis ontzettend graag, maar af en toe heb ik de sterke behoefte om gewoon weer even op een vaste plek te zijn. Door reizen ben ik altijd ergens anders en dat kan soms wel eens nadelig werken. Soms denk je dat je door veel reizen tot rust komt, maar eigenlijk is de realiteit het tegenovergestelde. Het maakt je juist moe.

Op een gegeven moment heb je gewoon even de behoefte om op dezelfde plek (thuis) te zijn. En ja, ik heb dan vaak wel weer even een paar dagen nodig om in het echte ritme te komen.

Niet (altijd) kunnen sporten
Thuis in Portugal train ik eigenlijk elke dag. Als ik op reis ga probeer ik hier en daar ook wat CrossFit drop-ins te doen, maar dat lukt eerlijk gezegd lang niet altijd. Soms passen de trainingstijden simpelweg niet in mijn werkschema of is de box te ver weg. En tja, regelmatig komt het ook nog wel eens voor dat er ook in het hotel geen gym is. Zit je dan maar mooi mee. Oplossing: zoveel mogelijk wandelen!

Ander eten
Ik ontdek graag nieuwe maaltijden of tussendoortjes. Typische lekkernijen uit het land of de stad waar ik op dat moment ben. Dat is voor een paar dagen leuk, maar op een gegeven moment ben je ook wel weer ‘toe’ aan je eigen voedingsschema. Het kan immers niet altijd feest zijn, toch?

Wat zie jij als de voor- en nadelen van veel reizen?

Natuurlijk zijn er vast nog wel meer voor- en nadelen van veel reizen. Dit zijn echter de meest belangrijke wat mij betreft. Maar natuurlijk ben ik wel benieuwd of jullie ook veel op reis zijn.

En als dat het geval is… wat zie jij dan als de absolute voor- en nadelen van veel reizen? Laat het me eens weten als een reactie op deze blogpost!