Vorige week kwam ik weer even terug naar Nederland. Eigenlijk had dat vooral te maken met het zogenaamde Fantastic Gymnastics weekend in Rotterdam. In de gymsportwereld is Fantastic Gymnastics inmiddels een bekend begrip geworden. Tijdens het evenement in Ahoy Rotterdam komen alle gymsportdisciplines immers samen.

Het zorgde ervoor dat ik het hele weekend druk was. Toch had ik het evenement absoluut niet willen missen. Volgens mij heb ik Fantastic Gymnastics overigens nog geen enkele keer gemist. Dat moest ik uiteraard wel zo houden.

Fantastic Gymnastics

Er zijn eigenlijk drie belangrijke redenen waarom ik Fantastic Gymnastics niet had willen missen. Natuurlijk mis ik liever nooit een turnevenement, maar dat is iets te makkelijk om als reden op te voeren. Als je mij een beetje kent dan weet je dat bovendien natuurlijk allang. Maar wat zijn de redenen dan wel?

Om eerlijk te zijn is Fantastic Gymnastics eigenlijk gewoon een soort van reünie. Overal waar je loopt, van het sportpaleis tot hal 6, kom je wel bekenden tegen. Even kort bijpraten of juist de wedstrijden van oud-clubgenoten bekijken: het kan allemaal.

Fantastic Gymnastics brengt de hele gymsportwereld bij elkaar en dat is hartstikke leuk. Veel van mijn vrienden zitten bovendien in de turnwereld, dus voor mij als ‘buitenlander’ was dit eigenlijk wel ideaal: in een klap heb ik iedereen weer eventjes gezien.

Keihard werken tijdens een mooi sportevenement

Maar ik was natuurlijk niet voor niets in Ahoy. Althans, ik was er niet om gewoon een beetje rond te lopen. Nee, mijn weekend stond eigenlijk in het teken van keihard werken. Voor het Noord Hollands Dagblad moest ik immers zes verschillende verhalen aanleveren over de NK’s turnen en trampolinespringen.

Dat betekende dus dat ik de NK’s moest volgen, interviews moest doen en vervolgens de verhalen moest maken. Keihard werken dus, maar wel tijdens een mooi sportevenement. Bovendien leverde het me weer een aantal toffe interviews en verhalen op. Dat keihard werken voor de krant kwam overigens pas aan het einde van het weekend, zo rond zessen op de zondagavond. Vanaf dat moment zat ik echt in mijn ‘zone’ om verhalen te tikken.

Fantastic Gymnastics

In actie tijdens een interview met trampolinespringers Martijn Reus en Jordy Mol. Foto: Martin Mooij

Een extra klus

Wat ik in alle tijd voor mijn deadlines deed? Iets heel tofs! Ik had namelijk een extra klus tijdens het NK-weekend. De redactie van Ziggo Sport TV had mij namelijk gevraagd om ze bij te staan met de opnames, de redactionele ‘keuzes’ en dergelijke. Dat begon voorafgaand aan het evenement al met de voorbereidingen, maar uiteindelijk bleek ik ook tijdens het weekend ‘nodig’ te zijn.

We maakten voorafgaand een hele planning en spraken die voor de wedstrijden ook nog door. Last-minute waren er uiteraard nog diverse wijzigingen in het deelnemersveld, wat even voor wat ‘stress’ zorgde. Maar het kwam allemaal goed. Tijdens de wedstrijden zat ik samen met Johan Draaijer in het Sportpaleis om de wedstrijd, de scores en dergelijke in de gaten te houden. Door middel van een portofoon communiceerden we met de regiewagen.

Ik had zoiets nog nooit eerder gedaan, maar het was zeker een enorm gave ervaring. Wat mij betreft ook voor herhaling vatbaar, want ik vond het ontzettend tof om mijn turnexpertise te kunnen gebruiken voor een tv-uitzending. En de samenvatting, waar het uiteindelijk om draaide, is naar mijn idee prima gelukt.

Fantastic Gymnastics

In actie voor Ziggo Sports TV. Foto: Martin Mooij

Toch waren er ook wat nadelen

Ondanks al het leuks waren er ook wat nadelen aan Fantastic Gymnastics. Zo baalde ik eerlijk gezegd (en ik denk velen met mij) wel een beetje van het deelnemersveld. Bij de heren kwamen nog aardig wat toppers in actie, maar bij de dames lieten de Rio-dames het helaas afweten.

Alle begrip voor hun keuzes, begrijp me niet verkeerd, maar voor het publiek was dat natuurlijk wel even jammer. En zelf had ik – vanuit journalistiek oogpunt- ook wel een wat spannendere, boeiendere wedstrijd willen zien. Maar ja, je kunt niet alles hebben.

Een ander nadeel is wat mij betreft het feit dat je tijdens Fantastic Gymnastics nooit alles kunt volgen. De kracht van het evenement is de bundeling van alle gymsporten samen, maar stiekem wil ik het liefst alles zien. Helaas moet je tijdens Fantastic Gymnastics altijd keuzes maken.

Omdat alles in verschillende hallen plaatsvindt kun je nooit overal tegelijk zijn. En tja, dat is soms wel eens jammer. Gelukkig waren de NK’s voor het turnen en trampolinespringen ‘gewoon’ in het Sportpaleis. En eerlijk is eerlijk: voor mijn werk draaide het vooral om die wedstrijden.

Lees ook:

Fantastic Gymnastics 2017: here we go